Voor Wie

De krachttuin biedt begeleiding en training aan kinderen en jongeren die vastlopen op sociaal/emotioneel gebied. Door adhd, autisme, hoofbegaafdheid en angsten vastlopen.  

 Er is voornamelijk 1 op 1 begeleiding waarin alle aandacht kan worden gericht op de (persoon) als het klopt werken we met kleine groepjes en betrekken het netwerk bij het hele proces. (systeem begeleiding benadering.) 

Gericht op herstel en gezondheid van onze doelgroep. Kinderen zijn van naturen onbevangen en vrij. Het doorbrengen op deze natuurlijke plek brengt je in je eigen energie. Weerbaarheid wordt vergroot, vertrouwen in jezelf en de wereld om je heen groeit en je ervaart meer lichaamsbewustzijn. Eigen kracht en kwaliteiten….. 

Op de zorgmanege de Puntenburg in Lisse hebben we een eigen ruimte waar we onze activiteiten doen. Kippen, hond, kat en een moestuin. Er is een kudde paarden die volgens de natural horsmanschip worden gehouden. De Puntenburg is gelegen aan het Keukenhofbos. Het is er rustig, groen waardoor er weinig prikkels zijn. 

Integratieve kindertherapie is een laagdrempelige en kortdurende vorm van psychotherapie speciaal ontwikkeld voor kinderen. 
Uitgangspunt voor de kindertherapeut is dat het kind (onbewust) weet welke oplossingen er voor de klacht zijn. Samen met de therapeut onderzoekt het kind zijn hulpbronnen en vindt het zijn oplossingen. Waar het uiteindelijk in de therapie om gaat is dat het kind zich weer vrij kan ontwikkelen. 
 
Integratieve kindertherapie op een natuurlijke omgeving is een therapeutische aanpak waarbij kinderen begeleiding krijgen in hun emotionele, sociale of gedragsontwikkeling, met gebruik van de natuurlijke omgeving en de dieren als hulpmiddel. 

Belangrijke kenmerken: 

Integratief: Deze vorm van therapie combineert verschillende methodieken (zoals speltherapie, cognitieve gedragstherapie, lichaamsgerichte therapie) op maat van het kind. 

De natuurlijke omgeving en het ritme van de natuurlijke omgeving zorgen voor rust en structuur.  

Dierondersteunende therapie: Interactie met dieren zoals paarden, hond, kat of kippen kan helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, empathie en het reguleren van emoties. 

Ervaringsgericht: In plaats van alleen praten, ervaren kinderen situaties door actief bezig te zijn, wat vaak beter aansluit bij hoe kinderen leren en verwerken. 

Het is vooral geschikt voor kinderen die vastlopen op school, sociaal-emotionele problemen hebben, trauma’s meedragen of moeite hebben met reguleren van gedrag of gevoelens. 

Groepstrainingen 

Mindfulness voor kinderen

Veel kinderen en jongeren hebben moeite met concentreren. Ze slapen niet goed, maken zich druk en hebben zorgen. Ze hebben ook moeite met ontspannen, of zomaar even niets doen. En ze zijn doorlopend online. Hun hoofd is te vol, de prikkels te veel. 

Ze ‘moeten’ zo veel. Van zichzelf, van de school, van de maatschappij. Hoe leer je kinderen zichzelf tot rust te brengen, te stoppen met piekeren, te vertrouwen op kwaliteiten in zichzelf en zich staande te houden in deze veeleisende 21ste eeuw? 

Rots & Water 

Een Rots en water training (groep) kan jouw kind helpen om voor zichzelf op te komen én om beter met andere mensen om te gaan. Rots en Water is een fysieke weerbaarheidstraining voor kinderen waarin ze vooral gaan ervaren (bewustwording) door te doen (bewegen). Deze wetenschappelijk bewezen effectieve methodiek is een van oorsprong Nederlands product dat opgezet is door Freerk Ykema 

Door te oefenen en te praten met andere kinderen leert je kind om in te schatten wanneer hij/zij een Rots kan zijn en wanneer Water. De Rots staat voor weerbaarheid: voor jezelf opkomen, jezelf kunnen verdedigen en in jezelf vertrouwen. Het Water staat voor solidariteit: dat betekent dat je je in kunt leven in andere mensen en dat je jezelf kunt beheersen wanneer je bijvoorbeeld heel boos wordt. 

– De Coole Kikker 

Sociale vaardigheids- en weerbaarheidstraining (8 t/m 12 jaar) 

De Coole Kikkertraining is een groepstraining waarin kinderen werken aan hun sociale vaardigheden en hun weerbaarheid. Spelenderwijs krijgt je kind handvatten waardoor het zich sterker voelt staan, zodat ze beter kunnen omgaan met pesten en plagen.  

Vind je kind het moeilijk om voor zichzelf op te komen? Of om anderen duidelijk te maken dat hij/zij iets niet wil? Of begint je kind als hij kwaad is direct om zich heen te slaan of te schelden? 

Kinderen leren beter voor zichzelf op te komen. Zodat zij goed ‘nee’ kunnen zeggen, hun grenzen kunnen aangeven en steviger in hun schoenen staan. Vrienden maken, samen spelen en onderhandelen.  

De ervaring leert dat kinderen de sociale vaardigheden het beste en snelste leren in de groepje met leeftijdgenoten! In een groepje kunnen ze van elkaar leren en elkaar corrigeren, dit is waardevol en haast niet te vervangen door het contact van een therapeut met 1 kind.